Cum faci un stick bootabil cu Windows 11 – De ce ai nevoie
În acest tutorial video. îți voi arăta cum poți face un stick bootabil cu Windows 11, care merge și pe PC-uri nesuportate. Vei avea nevoie de două lucruri: un stick gol sau pe care nu ai date de care are nevoie (minim 8 GB capacitate) și de Rufus, un program gratuit cu care poți crea stick-uri bootabile cu diverse sisteme de operare. Ultimele update-uri ale Rufus, au adus o funcție nouă: posibilitatea de a crea un stick bootabil cu Windows 11, care merge și pe PC-urile nesuportate (fără TPM 2.0, Secure Boot, sau procesor suportat oficial).
Cum faci un stick bootabil cu Windows 11 – Care sunt pașii pentru crearea stick-ului
Pasul 1 – Descărcarea Rufus
Pentru a descărca Rufus, trebuie să mergi pe site-ul oficial, în secțiunea Download.
Asigură-te mereu că vei lua ultima versiune (în cazul meu 3.18). Cu cât trece timpul, cu atât va fi mai nouă versiunea. Eu am ales varianta normală, nu varianta portabilă, aici contează mai puțin ce alegi.
Pasul 2 – Descărcarea imaginii ISO de Windows 11
În acest moment, ai mai multe opțiuni pentru descărcarea imaginii ISO de Windows 11. Cu toate astea, cea mai simplă metodă, este să folosești chiar Rufus, care permite descărcarea Windows 7, 8.1, 10 și 11, direct de pe serverele Microsoft. E bine de menționat că imaginile ISO descărcate nu sunt modificate. Oricum, asta nu contează, căci imaginea ISO de Windows 11 va fi modificată după descărcare de către Rufus, pentru a fi ”compatibilă” cu PC-urile nesuportate.
Pentru a descărca o imagine ISO de Windows 11 cu ajutorul Rufus, va trebui să mergi pe butonul SELECT și să îl schimbi în DOWNLOAD. Apoi, va trebui să apeși pe butonul DOWNLOAD.
Imediat, va apărea un pop-up unde vei fi întrebat ce versiune de Windows vrei să descarci, ce build, ediția și limba ISO-ului dar și arhitectura (pe 32 sau pe 64 de biți). În cazul Windows 11, recomand mereu ultima versiune stabilă, în limba engleză.
După ce ai selectat toate opțiunile de download, apasă pe Download și va începe descărcarea. Rufus te va întreba în locație să salvezi imaginea ISO de Windows. Locația este irelevantă, poate fi pusă oriunde, chiar și pe Desktop.
Procesul de download nu ar trebui să dureze mai mult de câteva minute, iar la final vei putea trece la crearea unui stick bootabil cu Windows 11. Tot ce mai trebuie să modifici în Rufus, este schimbarea opțiunii Image Option, din Extended Windows 11 Instalation (no TPM / no Secure Boot) în Extended Windows 11 Instalation (TPM 2.0 + Secure Boot). Astfel, vei putea instala Windows 11 și pe un PC nesuportat.
La final, tot ce mai rămâne de făcut, este să dai click pe Start. Rufus te va întreba dacă ești sigur că vrei să creezi stick-ul. Dacă dai click pe OK, toate datele de pe stick vor fi șterse. Asigură-te că ai făcut un back-up al datelor sau nu mai ai nevoie de ele.
În câteva minute, Rufus va termina de făcut acest stick bootabil cu Windows 11. El va merge pe PC-uri nesuportate, cum spuneam, dar va fi bun și pentru PC-uri suportate. O altă variantă de a instala Windows 11 pe un PC nesuportat, o găsești aici. De asemenea, am făcut și un tutorial de upgrade de la Windows 10 la Windows 11 pe un PC nesuportat, îl găsești aici.
Atenție! Vor exista în continuare PC-uri care nu vor suporta Windows 11, nici după aceste modificări făcute cu Rufus. Este vorba, în general, de PC-uri care nu suportau nici Windows 11. Nu te aștepta să poți instala Windows 11 pe un Pentium 3 sau Pentium 4, că nu va merge (deși există unele Pentium 4 pe care a reușit instalarea).
https://youtu.be/DQHUalGOaks