[lwptoc]
Una dintre cele mai dezbătute cerințe de sistem ale Windows 11 este cea leagă de existența și activarea TPM 2.0. TPM vine de la Trusted Platform Module și este responsabil pentru integritatea sistemului, criptarea discului sau stocarea de parolei, certificate și chei de criptare. Din punctul de vedere al securității sistemului TPM-ul este foarte folositor.
De ce este TPM 2.0 o cerință de sistem obligatorie pentru a putea rula Windows 11?
Windows este cel mai popular sistem de operare desktop din lume și de aceea este și cel mai target-at de hackeri și malware. Impunând acest modul ca cerință obligatorie de sistem, Microsoft vrea să scadă posibilitatea unui atac cibernetic sau a unei infecții malware. Cu toate astea, Windows 11 nu va deveni dintr-o dată imun la astfel de atacuri, așa că folosirea unui antivirus este în continuare foarte importantă.
Cum afli dacă PC-ul tău suportă TPM 2.0
În primul rând, trebuie să vezi ce procesor ai instalat pe sistemul tău. Pentru a face acest lucru, va trebui să dai click dreapta pe This PC – Properties și de aici poți afla mai multe specificații ale device-ului tău. Totuși, Windows 10 nu afișează în această secțiune niciun fel de informații legate de această soluție de criptare.
Cu toate acestea, dacă procesorul este mai nou de generația a șasea de la Intel (Skylake) sau prima generație de AMD Ryzen, TPM 2.0 ar trebui să fie suportat implicit, dar nu neapărat și activat pe sistem. Pentru a vedea dacă un modul TPM 2.0 este prezent și chiar activat, va trebui să urmați următorii pași:
Prima dată va trebui folosești combinația de taste Windows + R pentru a accesa căsuța Run, apoi să scrii tpm.msc
Fereastra care se va deschide este Trusted Platform Module (TPM) Management on Local Computer, un utilitar de unde putem verifica prezența și status-ul TPM, precum și efectua setări legate de această funcție. Dacă modulul nu este activat sau nu este prezent, vei primi o eroare ca cea din screenshot-ul de mai jos:
Acest lucru nu însemnă neapărat că dispozitivul meu nu are un modul TPM 2.0, ci poate să însemne doar că acesta este dezactivat din firmware-ul plăcii de bază (UEFI).
Cum activezi TPM 2.0 din firmware-ul plăcii de bază (BIOS)
Fiecare producător de plăci de bază/laptop-uri/tablete etc, are un meniu UEFI diferit, iar setarea care controlează TPM 2.0 se găsește și ea sub diferite nume. Ca procedură generală de activare a TPM 2.0 , va trebui prima dată să repornești PC-ul și apoi să intri în firmware-ul plăcii de bază. Acest lucru se poate face prin apăsarea unei taste (Delete. F2, F10 etc) imediat după ce sistemul a repornit.
Notă: Fiecare placă de bază/laptop poate avea o altă tastă care trebuie apăsată pentru a intra în firmware-ul plăcii de bază. În cazul în care nu poți intra în firmware-ul UEFI folosind tastatura, am pregătit un tutorial video care îți arăt cum îl poți accesa direct din Windows.
Odată ajuns în firmware-ul UEFI, va trebui să cauți tab-ul Security. Pentru a naviga prin interfața BIOS-ului, poți folosi tastele direcționale sau mouse-ul (dacă BIOS-ul suportă folosirea unui mouse). Dacă folosești o placă de bază cu chipset Intel setarea pe care o cauți s-ar putea numi PTT sau Intel Trusted Platform Technology. Pentru plăcile de bază cu chipset AMD, setarea poate avea numele de AMD fTPM Switch. În ambele cazuri, trebuie să te asiguri că setarea este activată.
Notă: Dacă nu găsești una dintre aceste setări, poți consulta manualul plăcii tale de bază. Acolo s-ar putea să găsești exact numele setării legate de TPM 2.0. Există unele plăci de bază care au suport și pentru module TPM 2.0 externe, cum este acesta dar și pentru TPM 2.0 integrat în procesor/placa de bază. Trebuie să te asiguri că tipul de TPM 2.0 este setat pe internal sau firmware și nu pe discrete.
După ce ai activat TPM 2.0 din BIOS, tot ce mai rămâne de făcut este să dai un restart mașinii și să revii în Windows. Pentru a verifica că TPM 2.0 este într-adevăr activat, va trebui să repeți procedura care implică utilitarul tpm.msc și care este descrisă mai sus. Dacă TPM 2.0 este activat și funcționează corespunzător, fereastra tmp.msc ar trebui să arate astfel:
Dacă în fereastra de mai sus scrie ”The TPM is ready for use”, înseamnă că funcționalitatea a fost corect activată din meniul UEFI al plăcii de bază.
Notă: Prezența și activarea modulului TPM 2.0 nu garantează compatibilitatea 100% cu noul Windows 11. Microsoft a spus că vor testa în programul Windows Insider și PC-uri cu procesoare teoretic nesuportate, dar care au funcționalitate TPM 2.0. În funcție de feedback-ul primit în programul Insider și de rezultatele acestor teste, cerințele de sistem ale Windows 11 s-ar putea schimba în timp, permițând mai multor sistem TPM 2.0 ready să ruleze oficial noul OS.
Microsoft a publicat un articol în care explică detaliat funcționalitatea aceasta. Îl puteți citi, accesând acest link.