Istoria Windows se întinde pe mai bine de 35 de ani, începând cu Windows 1.0 în 1985 și terminând cu Windows 11, ce tocmai a fost anunțat oficial acum câteva săptămâni, pe 24 iunie 2021. Astăzi vorbim despre o versiune de Windows care nu mai văzut ”lumina zilei” și anume Windows Neptune.
Microsoft și IBM, ”părinții” versiunilor de Windows moderne
La sfârșitul anilor ’80, Microsoft căuta deja un înlocuitor pentru MS-DOS, care era pe atunci sistemul de operare peste care rulau Windows 1.0 și Windows 2.0. Compania căuta un nou tip de sistem de operare, mai fiabil și mai robust decât MS-DOS, care să facă din Windows o platformă mai solidă.
Tot în anul 1985, Microsoft împreună cu IBM încep lucrul la un sistem de operare care s-a dorit de la bun început a fi succesorul DOS, cel puțin pe zona enterprise. Dezvoltarea proiectului a mers foarte bine în primii ani, atât Microsoft cât și IBM fiind mulțumite de cum evolua OS/2.
Peste doar 5 ani, relația dintre cei doi giganți tech se strică brusc, din cauza unor diferențe fundamentale de viziune. Inginerii Microsoft erau frustrați că cei de la IBM doreau tăierea unor funcții care astăzi sunt indispensabile pe orice sistem de opere, ca de exemplu suportul pentru font-uri.
Pe de altă parte, cei de la IBM se plângeau că cei de la Microsoft nu comentează codul sursă al OS/2 și că acesta nu este suficient de bine optimizat pentru hardware-ul IBM. Unele voci spun chiar că IBM ar fi fost deranjată de faptul că Microsoft continua să dezvolte Windows și nu ar fi acordat suficient de mult timp OS/2.
Adio, OS/2! Bun venit, NT!
La final, IBM decide să continue singură dezvoltarea OS/2, iar Microsoft începe lucrul la Windows NT (New Technology), o nouă versiune de Windows, care de data asta nu mai avea la bază DOS. Prima versiune comercială de Windows NT apare în 1993, sub numele de Windows NT 3.1.
Deși Windows NT era mult mai stabil și mai robust ca Windows-urile bazate pe MS-DOS, cerințele lui mai mari de sistem l-au făcut să rămână folosit preponderent în mediul business, în timp ce utilizatorii de casă au continuat să folosească Windows 3.11 și Windows 95/98. Cu toate acestea, Microsoft plănuia să facă trecerea de la DOS la NT în următorii ani.
Windows 98 – ultima versiune de Windows bazată pe MS-DOS?!
După lansarea Windows 98, Microsoft susține că acesta este ultimul sistem de operare bazat pe MS-DOS și că următoarea versiune de Windows pentru consumatorii casnici va fi bazată și ea pe arhitectura NT. Motivul principal era faptul că hardware-ul a evoluat și era suficient de ieftin pentru ca oricine să își permită cu un calculator care să ruleze NT.
Windows Neptune și planurile de viitor ale Microsoft
Imediat după această declarație, Microsoft începe lucrul la noul Windows, care primește numele de cod Windows Neptune. Data proiectată pentru lansarea noului Windows este luna martie 2000, fiind plănuite mai multe service-pack-uri pe parcursul următorilor ani.
Dintr-un document intern al Microsoft (foto jos), aflăm că Windows Neptune avea programate câte două service pack-uri în 2000 și 2001 și unul programat în 2002. În această listă mai apare și Windows Triton, care se dorea a fi un succesor pentru Windows Neptune, cu lansarea programată în 2001.
Plot twist: Windows Triton nu a mai fost lansat nici el în 2001, Microsoft lansând în toamna aceluiași an un alt sistem de operare bazat pe platforma NT.
Planurile Microsoft sunt date peste cap de Windows 98. Utilizatorii se confruntau cu bug-uri majore, iar compania trebuia să le rezolve urgent. Astăzi este foarte simplu să trimiți un update prin Windows Update și să rezolvi remote, în câteva minute un bug în Windows.
În acele vremuri era mai greu, așa că Microsoft a ales să mai lanseze încă o versiune de Windows bazată pe DOS, și anume Windows 98 Second Edition. Aceasta nu era doar un service-pack pentru Windows 98, ci o versiune de Windows de sine stătătoare.
După lansarea 98 SE în 1999, Microsoft poate de acum să își canalizeze în final atenția către Windows Neptune. Pe tot parcursul anului 1999, Microsoft lucrează intens la noua versiune de Windows. În paralel, compania finalizează și Windows 2000, cu care Windows Neptune împarte o mare parte din codul sursă și din funcționalități.
La finalul anului, este lansat primul și singurul build de test al Neptune disponibil public, build-ul 5111. Vizual, acesta seamănă extrem de mult cu Windows 2000, dar are și câteva adiții în plus, cum ar fi:
- Un nou Welcome Screen, care va servi ca inspirație pentru cel din Windows XP
- Mai multe tipuri de utilizator (Administrator, Guest, Copil, Cont limitat)
- Centre de activități, scrise cu ajutorul HTML și JavaScript
- Un nou meniu de start, similar cu cel din Windows 8/8.1. Și acesta era bazat pe HTML și JavaScript
- O variantă rudimentară a Windows Firewall, care a fost introdus abia în Windows XP Service Pack 2
- Prima variantă de Fast Startup, funcție care nu a fost lansată oficial până la Windows 8
Cu toate că acest build a fost oferit unui grup limitat de testeri sub un NDA strict, el tot a ”scăpat” pe Internet, fiind prezent astăzi într-o serie de arhive on-line și site-uri de descărcări. De asemenea, pe YouTube există o tonă de video-uri legate de Windows Neptune. Chiar și eu, am făcut în PC Area o serie de video-uri despre acest sistem de operare.
Pe final de mileniu, lucrurile păreau că mergeau bine pentru acest OS, însă cu puțin timp înainte de lansarea Windows 2000, Microsoft decide să înceteze dezvoltarea Windows Neptune.. Echipa care lucra la Neptune este comasată cu altă echipă din companie care lucra la Windows Odyssey și cele două formează o singură echipă. Aceasta care va începe imediat să dezvolte următoarea versiune de Windows NT după Windows 2000. O singură versiune pentru utilizatorii de casă, dar și pentru firme.
Pentru a oferi totuși o nouă versiune de Windows pentru consumatori, după Windows 98 SE, Microsoft decide să lanseze pe repede-înainte Windows Millenium, o versiune bazată tot pe arhitectura DOS. A fost, probabil, cea mai mare greșeală a Microsoft, fiind un sistem de operare extrem de instabil și câștigându-și reputația de ”Windows Mistake Edition”.
În multe aspecte, Windows Neptune a fost destul de futurist. Cum am spus și mai sus, multe funcții implementate prima dată în Neptune, au fost incluse oficial în Windows chiar și după 13 ani de la prima lor apariție. Cu toate astea, majoritatea lor au apărut în noul proiect al Microsoft, rezultat din unirea echipelor care lucrau la Windows Neptune și Odyssey. Dar, despre acesta, vom discuta într-un articol separat.